۱۸ شهریور ۱۳۹۳، ۹:۲۸

گفتگوی تفصیلی مهر با گودرزی دیباج:

حوزه هنری همیشه پایگاه هنرمندان متعهد است/ راه‌اندازی موزه هنر انقلاب در دستور کار

حوزه هنری همیشه پایگاه هنرمندان متعهد است/ راه‌اندازی موزه هنر انقلاب در دستور کار

مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری از اضافه شدن گروه «هنر جدید» به دیگر گروه های هنری مرکز تجسمی حوزه هنری و راه‌اندازی موزه هنر انقلاب در صورت تأمین بودجه و امکانات مورد نیاز آن خبر داد.

مرتضی گودرزی مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در گفتگو با خبرنگار مهر درباره برنامه های این مرکز که در طول سال برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود، توضیح داد: در ابتدای هر سال برنامه های مشخصی را برای اجرایی شدن در طول سال تعیین می کنیم که این برنامه ها را با توجه به امکاناتی که در اختیار ما قرار داده می شود به سرانجام می‌رسانیم.
 
فقدان بودجه مورد نیاز در اجرای برنامه های مرکز تجسمی حوزه
 
وی افزود: میزان و حجم برنامه های ما و گستردگی آنها بر اساس توان لجستیکی و امکانات ما برنامه ریزی می شود نه بر اساس نیاز و چشم اندازی که داریم و احساس می کنیم باید عمل کنیم.
 
گودرزی با تأکید بر اهمیت امکانات و بودجه در اجرای برنامه های این مرکز یادآور شد: به دلیل فقدان اعتبارات لازم، برنامه های مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری از نیاز کشور، چشم‌انداز پیش‌رو و همتی که برای اجرای فعالیت های پیش بینی شده داریم، عقب تر است و این مشکلی است که تاکنون نتوانسته ایم آن را حل کنیم.
 
 
اجرای هفت برنامه در مرکز تجسمی حوزه هنری در طول 6 ماه گذشته
 
او با اشاره به برنامه های 6 ماه گذشته امسال در مرکز هنرهای تجسمی بیان کرد: در دو ماه پایانی سال گذشته برنامه های سال جاری را برنامه ریزی کردیم و از ابتدای امسال روی هفت برنامه مشخص برنامه هایمان را تنظیم کردیم که شامل تولید آثار هنری در قالب سفارش و هدایت در خلق آثار هنری، برگزاری جلسات تخصصی علمی و هنری با نگاه علمی، برگزاری نمایشگاه های تخصصی و برپایی کارگاه های هنری خلق آثار بود.
 
وی افزود: برنامه هایی نیز در قالب دفتر مطالعات کاربردی هنر داریم که حدود یک سال است راه اندازی شده و بخشی از خروجی آن روی سایت مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و بخش دیگری از آن در قالب کتاب- مجله هنرهای تجسمی حوزه منتشر می شود. 
 
انتشار مجدد کتاب- مجله هنرهای تجسمی
 
گودرزی درباره انتشار این کتاب –مجله که مدتی دچار وقفه شده بود، گفت: در نیمه اول سال جاری اولین شماره آن را منتشر می کنیم. این مجله در گذشته حدود 15 شماره منتشره شده بود و بعد از حدود 3 سال وقفه، انتشار دوره جدید آن با رویکرد علمی و کاربردی در حوزه مباحث نظری هنر همراه خواهد بود.
 
وی همچنین از اجرای برنامه های تعالی سازمانی مرکز هنرهای تجسمی به عنوان بخش دیگری از برنامه های این مرکز خبر داد و گفت: برنامه های تعالی سازمانی مرکز هنرهای تجسمی، بخشی از آن به برگزاری دوره ها و آموزش های تکمیلی برای هنرمندان مرکز تجسمی و بخشی نیز به آموزش های تکمیلی بخشی از پرسنل ستادی ما مرتبط می شود.
 
برپایی دو کارگاه هنری با موضوع غزه و دفاع مقدس
 
گودرزی به کارگاه های خلق آثار هنری در این مرکز اشاره کرد و افزود: امسال دو کارگاه آموزشی و هنری خوب برگزار کردیم که یکی کارگاه خلق اثر با حضور بانوان هنرمند سراسر کشور در حمایت از مردم مظلوم غزه برگزار شد و ظرف 20 روز آینده نیز کارگاه هنری آموزشی دیگری با حضور هنرمندان حرفه ای کشور با محور «دفاع مقدس» برگزار خواهیم کرد.
 
 
او یادآور شد: در حوزه حمایت از خلق آثار هنری و کشف استعدادهای جوان نیز فعالیت داریم و مرکز ارزشیابی آثار هنری ما نیز آغاز به کار کرده است که در این مرکز به ارزیابی و سنجش هنری آثاری که به ما ارائه شود، اقدام خواهیم کرد.
 
اضافه شدن گروه «هنر جدید» 
 
گودرزی از افزایش گروه های هنری مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری خبر داد و گفت: در مرکز تجسمی حوزه هنری 6 گروه هنری داریم و درصدد هستیم تا گروه «هنر جدید» را نیز در مرکز تجسمی حوزه فعال کنیم و در حال حاضر در حال کار مطالعاتی روی این بخشیم.
 
انتشار چندین کتاب
 
وی درباره انتشارات این مرکز هم توضیح داد: در حوزه انتشارات و پژوهش های هنری تاکنون چندین کتاب تألیف، ترجمه و به انتشارات سوره مهر حوزه هنری سپرده شده است که از آن میان تعدادی به مجموعه آثار هنرمندان اختصاص دارد که شامل آثار و تحلیل آثار آنهاست. چند کتاب در حوزه هنر و اخلاق، هنر و تعهد اجتماعی، تحلیل و نقد آثار هنری نیز آماده چاپ داریم که به انتشارات سپرده شده است.
 
 
گودرزی درباره برنامه های استانی این مرکز هم اظهار کرد: در بخش نشست های استانی، از نیمه دوم سال برنامه های بسیاری خواهیم داشت که در قالب میزگرد، سخنرانی و کارگاه خلق آثار هنری در استانها برگزار خواهد شد.
 
 
برپایی نمایشگاه های هنری هنرمندان سراسر کشور
 
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری درباره برنامه های گالری های این مرکز هم یادآور شد: هر ماه در گالری های مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری نمایشگاه های بسیاری از هنرمندان متعدد تهران و شهرستانها برپا می شود که این روند همچنان ادامه دارد و برنامه های این گالری ها تا پایان سال پر شده است.
 
فعالترین کارگاه هنری کشور در حوزه هنری
 
او درباره فعالیت هایی که در کارگاه مرکز هنرهای تجسمی انجام شده متذکر شد: این کارگاه که فعالترین کارگاه هنری کشور است به طور دائم هنرمندانی در آن مشغول کارند و مهمانانی از سراسر کشور به تناوب در این کارگاه به خلق اثر مشغولند و فضایی برای تعامل همه هنرمندان سراسر کشور با یکدیگر را پدید آورده است.
 
برپایی جلسات نقد هنری
 
گودرزی از برپایی جلسات دفتر نقد هنری از 2 هفته آینده در مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری خبر داد و گفت: این جلسات در کارگاه مرکزی ما برگزار می شود که شامل جلسات نقد آثار هنری، تحلیل مکاتب مختلف هنری و رویکردهای جدید هنری، مسائل بینامتنی در حوزه مخاطب شناسی، جامعه شناسی هنر، زیبایی شناسی و... پرداخته می شود.
 
نمایش آثار هنرمندان حوزه هنری در موزه هنر مدرن پاریس
 
او در بخش دیگری از سخنانش از ارتباطات خارجی مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری سخن گفت و یادآور شد: بر اساس میزان بودجه ای که در اختیار داریم در این حوزه فعالیت داریم به طور مثال چندی پیش با همکاری موزه هنرهای معاصر تهران نمایشگاهی از آثار هنرمندان ایرانی با عنوان «تاریخ ویرایش نشده» در موزه هنر مدرن پاریس برپا شد که قرار است این مجموعه آثار در ایتالیا نیز به نمایش گذاشته شود.
 
این پژوهشگر عرصه هنر از برپایی نمایشگاه مروری بر فعالیت های سه ساله هنرمندان مرکز هنرهای تجسمی در موزه هنرهای معاصر تهران یاد کرد و گفت: در دوره مدیریت آقای مومنی، کار جالبی که کردیم برپایی نمایشگاه مروری بر فعالیت سه ساله هنرمندان مرکز هنرهای تجسمی در موزه هنرهای معاصر تهران بود که این روند ادامه خواهد داشت و در این راستا با شتاب و گستردگی در حال خلق آثار هنری هستیم که اگر با مشکل حمایتی و بودجه مواجه نشویم، این فعالیت ادامه خواهد یافت.
 
کمبود اعتبارات در مقایسه با نیازهای مرکز تجسمی حوزه
 
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری درباره میزان بودجه ای که به این مرکز اختصاص پیدا می کند، توضیح داد: بودجه ما هر سال نوساناتی را دارد اما به هر حال اعتبارات ما در شرایط خوبی نیست و در مقایسه با سایر مراکز هنری و همچنین برنامه ها و چشم اندازهایی که متصور هستیم، این میزان بودجه با نیازهای ما همخوانی ندارد.
 
فعالیت هنرمندان در دوران طلایی حوزه هنری متأثر از شرایط اجتماعی بود
 
گودرزی دیباج در بخش دیگری از سخنانش درباره دوره ای از فعالیت مرکز هنرهای تجسمی که از آن به عنوان دوران طلایی یاد می شود و با حضور هنرمندان مطرح کشور فعالیت های بسیاری در این مرکز انجام می گرفت، گفت: شرایطی که در دهه اول انقلاب، دهه منجر به انقلاب را داشتیم شرایط خاصی بود چرا که آن زمان دوران التهاب بود و فضای بسته ای وجود داشت که انرژی های نهفته ای را آماده انفجار می کرد. بنابراین خود انقلاب شرایط خاصی را رقم می زند و پس از آن نیز به فاصله اندکی وقوع جنگ تحمیلی را داشتیم که همه اینها فضای فرهنگی و اجتماعی خاصی را به وجود می آورد که در دوره جدید هرگز شاهد چنین فضا و شرایطی نیستیم.
 
او تأکید کرد: هنرمندان ما در آن زمان تحت تأثیر فضای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی اطراف خود بودند و به همین دلیل آبشخور فکری و فرهنگی آنها متأثر از این فضا بود بنابراین اگر باز هم چنین فضا و شرایطی را در کشور داشته باشیم، این استعداد وجود دارد که باز هم هنرمندان متعهد دیگری را معرفی کرد.
 
گودرزی با تأکید بر این که فعالیت هنرمندان متأثر از شرایط جامعه و فضای پیرامون آنهاست، گفت: نوع رویکرد و فضای خلق آثار هنری مرتبط با شرایط کشور است و البته باید یادمان باشد که نباید همه چیز را در زمین بازی هنرمندان تعریف کرد چرا که بخش وسیعی از آن به فضای فرهنگی کشور، نوع مدیریت، شرایط فرهنگی، سیاسی، اقتصادی کشور نیز مرتبط است که در هر حال اکنون در شرایط دیگری متفاوت از اوایل انقلاب قرار داریم.
 
حمایت حوزه هنری از فعالیت هنرمندان متعهد 
 
گودرزی درباره جذب هنرمندانی از طیف های مختلف در برنامه های حوزه هنری و شکستن مرز میان هنرمندان حوزه ای و غیر حوزه ای هم توضیح داد: من اعتقادی به این تفکیک ندارم. بخشی از فعالیت های ما محدود به برنامه هایی است که شاید به کمبود امکانات ما مرتبط است و با توجه به کمبود همین امکانات نمی توان از حضور همه هنرمندان بهره برد. البته نهادهای دیگری هم داریم که متولی عام هنر هستند ولی حوزه هنری با رویکرد خاصی که دارد به اجبار سعی می کند از پس اجرای برنامه ها و فعالیت های خود برآید. البته در این سالها هم اثبات کرده ایم که اگر هنرمندان علاقه مند باشند که در راستای مرام و مسلک انقلابی حرکت کنند، حوزه از آنها حمایت می کند و برنامه ای نبوده با چنین رویکردی که از حوزه درخواست حمایت شده باشد و ما به درخواست آنها پاسخ نداده باشیم.
 
حضور هنرمندانی از طیف های مختلف در برنامه های حوزه هنری
 
او با اشاره به حضور هنرمندانی مطرح از طیف های مختلف در برنامه های حوزه هنری متذکر شد: هنرمندان شاخص بسیاری از طیف های مختلف در مرکز هنرهای تجسمی با ما همکاری کردند از داوری و دبیری برنامه های ما گرفته تا سخنرانی، میزگرد، سفارش آثار هنری و پژوهشی به آنها و از حضورشان استفاده کرده ایم مگر کسانی که با بنیانهای نظام جمهوری اسلامی ایران عناد داشته باشند که ما با آنها میانه ای نداریم. 
 
موضوع آسیب دیدن تابلوهای هنرمندان انقلاب در حوزه صحت نداشت
 
گودرزی دیباج در بخش دیگری از سخنانش درباره موضوع آسیب دیدن بخشی از تابلوهای هنرمندان با موضوعات انقلابی در انبارهای حوزه هنری بیان کرد: موضوع آسیب دیدن این آثار صحت نداشت و مساله ای ساختگی بود که ارتباطی به آثار ما نداشت.
 
 
آرشیو آثار هنری مرکز تجسمی در حد بضاعت است
 
وی با اشاره به فضای نگهداری آثار حوزه هنری یادآور شد: آرشیو آثار هنری ما استانداردهای جهانی را ندارد اما در حد امکان تلاش کرده ایم که در فضای مناسبی این آثار را نگهداری کنیم بنابراین اگر امکانات لازم به لحاظ تأمین بودجه و فضای فیزیکی آن تأمین شود، شرایط بهتری را برای نگهداری آثار هنری حوزه خواهیم  داشت. 
 
گودرزی تأکید کرد: ما ادعا نمی کنیم که آثار ما در حد عالی نگهداری می شود اما هرچه هست در حد بضاعت ماست و قطعا آسیبی به آثار نمی‌رسد.
 
راه اندازی موزه هنر انقلاب در صورت تأمین بودجه و امکانات
 
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری درباره موضوع راه اندازی موزه هنر انقلاب اسلامی که طی چند سال گذشته از سوی او مطرح شده بود چنین توضیح داد: برای راه اندازی این موزه، چند سال قبل حرکت هایی را شروع کردیم اما بعدها بنا به دلایلی تعطیل شد. اکنون بر اساس آخرین مذاکراتی که داشته ایم، مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی برای راه اندازی موزه هنر انقلاب اسلامی بر اساس آخرین استانداردهای لازم در فضای مناسب تلاش خواهند کرد.
 
تربیت نیروهای متعهد نیازمند امکانات خاص و ویژه ای است
 
او در بخش پایانی سخنانش درباره نیازهای مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری بیان کرد: اگر به مرکز هنرهای تجسمی به عنوان خانه هنر انقلاب اسلامی اعتقاد داشته باشیم باید بدانیم که جمعیت ما در دهه 60 و 70 حدود یک سوم جمعیت فعلی بود و مراکز فرهنگی ما دارای یکدستی خاصی بود، کل شبکه های تلویزیونی ما بیشتر از چند عدد نبود، شبکه های ماهواره ای را بالای سر خود نداشتیم و از فضای سایبری و اینترنت هم خبری نبود، همچنین تعداد روزنامه های ما محدود بود اما امروز با انفجار اطلاعات در سطح دنیا روبرو هستیم و بنابراین تربیت نیروی انسانی متعهد که بتوانند در شرایط امروز با همه تهدیدهای اطراف ما مبارزه کنند، نیازمند امکانات خاص و ویژه ای است و آن چه امروز در اختیار داریم در مقایسه با نیازهایمان تقریباً صفر است و باید برای این منظور ستاد بحران تشکیل داد.
 
او همچنین تصریح کرد: بخش وسیعی از چشم و گوش مردم کشور ما صرف تلویزیون های خارجی می شود، شبکه های ماهواره ای به زبان فارسی که مردم کشور ما را هدف گرفته اند؛ هر روز علم می شوند. بنابراین شرایط رقابتی وحشتناکی را شاهد هستیم که ما البته از این مسائل غافل مانده ایم.
 
گودرزی اضافه کرد: ما تصور می کنیم اگر هنرمندان ما تعدادشان محدود است و فعالیتشان کمتر است، همه چیز در آنها خلاصه می شود در حالی که عوامل بسیاری دست به دست هم می دهد تا منجر به چنین شرایطی شود.
 
او تأکید کرد: باید مجموعه ای از خانه های پازل را تکمیل کرد تا بتوان نقش حوزه هنری را در دهه 60 و 70 بازی کرد.
 
گودرزی ادامه داد: زمانی بچه های حوزه، خودرو خودشان را می فروختند تا به سروسامان گرفتن زندگی دیگری کمک کنند اما امروز این اتفاقات شدنی نیست.
 
وی در خاتمه گفت: اگر امروز بگوییم که حوزه هنری نیازمند دو شبکه تلویزیونی منحصر به فرد است آیا این امکان وجود دارد، چه مقدار از معماری، تصویر شهری، رسانه ها، آموزش، پژوهش هنر، سیاستگذاری هنر در اختیار حوزه هنری است بنابراین اگر همه این شرایط فراهم شود امروز هم حوزه هنری می تواند مثل دوره طلایی حوزه در دهه 60 و 70 عمل کند.
 
گفتگو از فاطمه حامدی‌خواه
کد خبر 2361674

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha